Culturele infrastructuur en aanbod
Deze pagina bekijkt de culturele infrastructuur en het aanbod in Gelderland voor kunst, erfgoed en bibliotheken. Er worden vragen beantwoord over locaties, aanbod en verschillen met andere provincies.
De Cultuur- en Erfgoedmonitor Gelderland wordt in beeld gebracht langs drie kapitalen: cultureel (intrinsieke, eigenwaarde van cultuur), sociaal (maatschappelijke waarde) en economisch (bedrijvigheid en financiële stromen).
Wat zijn de kapitalen?
Onder de kapitalen zijn de resultaten van verschillende deelonderzoeken verzameld. De indeling in drie kapitalen is gebaseerd op een analyse van Hans Mommaas. Binnen ieder kapitaal zijn nieuwe data verzameld en eerdere onderzoeken opnieuw uitgevoerd. Door herhaling van onderzoek brengt de monitor trends en ontwikkelingen gedurende een langere periode in beeld.
Een groot aantal indicatoren die gebruikt zijn voor de monitor zijn verzameld in het dashboard. In deze rijke dataset over het culturele leven in Gelderland kun je deze indicatoren zelf verkennen en visualiseren.
Kapitalen
Cultureel kapitaal
Cultureel kapitaal gaat over de culturele infrastructuur (voorzieningen), het culturele aanbod (voorstellingen, tentoonstellingen, activiteiten) en de nabijheid van voorzieningen. Het gaat hierbij vooral om de zichtbare kant van het cultureel kapitaal.
Sociaal kapitaal
Sociaal kapitaal gaat over de waarde van kunst, cultuur en erfgoed voor de samenleving: over bezoek, beoefening, ondersteuning, waardering en draagvlak. We analyseren bezoekersaantallen, cultuurdeelname per provincie en verschillen tussen Gelderlanders.
Economisch kapitaal
Economisch kapitaal gaat over de financiële waarde van kunst, cultuur en erfgoed, uitgedrukt in geldstromen, bedrijvigheid en werkgelegenheid.