Geldstromen 

Kapitaal

Bij het uitvoeren van het Nederlandse cultuurbeleid zijn provinciale en lokale overheden van groot belang. Op deze pagina kijken we naar de verdeling van de specifieke cultuuruitgaven over de verschillende overheidslagen. We bezien de positie van de provincie Gelderland ten opzichte van de andere provincies en kijken naar de uitgaven van de Gelderse gemeenten. Ook kijken we naar de wijzigingen in uitgaven over de tijd. 

Docent met drama studenten tijdens improvisatieles

In het kort

  • In Gelderland lopen de provinciale cultuuruitgaven de laatste jaren terug. Waar deze vanaf 2017 nog stegen tot 54,5 miljoen in 2019, liep dat in de jaren erna terug tot 39,7 miljoen in 2023. Daarmee geeft Gelderland als enige provincie in 2023 minder uit aan cultuur dan in 2017. Ook procentueel gezien is er hier sprake van een terugloop: waar in 2017 nog 6,6% van de totale lasten aan cultuur werd uitgegeven, meer dan het gemiddelde van alle provincies, is dat in 2023 gedaald tot 4,4%, onder het provinciale gemiddelde van 5,7%.
  • Gelderse gemeenten zijn over het geheel de afgelopen jaren meer uit gaan geven aan cultuur. Deze cultuuruitgaven worden in belangrijke mate gedragen door zeven vooral grotere gemeenten.
  • Gelderse gemeenten geven met 99 euro per inwoner duidelijk minder uit dan het landelijke gemiddelde van 127 euro per inwoner, en de provincie staat daarmee op plek 11 van de 12 provincies.
  • De meerjarige cultuursubsidies vanuit het Rijk via de BIS en de Erfgoedwet namen in de planperiode 2021-2024, in lijn met de landelijke ontwikkelingen, gestaag toe voor Gelderland ten opzichte van de periode ervoor. De meerjarige ondersteuning vanuit de rijkscultuurfondsen in Gelderland blijft ongeveer gelijk.

Inleiding

Bij het uitvoeren van het Nederlandse cultuurbeleid zijn lokale overheden van groot belang. Gemeenten zorgen voor de financiering van plaatselijke en regionale voorzieningen zoals bibliotheken, podia en centra voor de kunsten. Van de in totaal 3,9 miljard euro die de overheid in 2023 in cultuur investeerde, was 58% afkomstig van de gemeenten. Provincies droegen 9% bij en het Rijk 33%. Inzicht in de geldstromen binnen de culturele sector is belangrijk voor het versterken en toekomstbestendig maken van de culturele infrastructuur, ook in Gelderland. Het begrijpen van de routes waarlangs dit geld stroomt en hoeveel er wordt geïnvesteerd door verschillende overheidslagen, is van belang bij een evenwichtige spreiding van cultuurgelden.

Recente ontwikkelingen onderstrepen deze noodzaak. De culturele sector en lokale overheden waarschuwen voor een ‘ravijnjaar’ in 2026, wanneer tijdelijke coronasteunmaatregelen aflopen en reguliere financiering nog niet voldoende is geregeld. Wanneer gemeenten door begrotingstekorten keuzes moeten maken, dreigt dit een grote impact te hebben op de inkomsten van culturele instellingen, makers en projecten. Berenschot wijst erop dat de financieringsmix van cultuur onder druk staat (Vinkenburg 2024). De voornaamste reden daarvoor is dat het regeringsbeleid voorziet in een korting op zowel het provinciefonds (14% tussen 2023 en 2025) als op het gemeentefonds (6% in diezelfde periode). Dit betekent dat de bezuinigingen op cultuur voor provincies minimaal 14% en voor gemeenten minimaal 6% zullen bedragen. Door het ontbreken van een wettelijke verankering van cultuur wordt het werkelijke effect op de sector aanzienlijk hoger verwacht (Vinkenburg 2024). 

Het is belangrijk om de investeringsstromen te monitoren, zodat deze inzichten ook toekomstig beleid kunnen voeden en de sector kunnen ondersteunen bij de voorziene bezuinigingen in de komende periode.

Provinciale cultuuruitgaven

Kerncijfers provinciale uitgaven

Gemeenten en provincies zijn een belangrijke schakel in de financiering van het culturele veld. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de provincies landelijk in 2019 samen 348 miljoen euro (20 euro per hoofd van de bevolking) bijdroegen aan cultuur (inclusief bibliotheken en lokale media). De opgetelde provinciale cultuuruitgaven daalden in de daaropvolgende coronajaren 2020 en 2021 naar 325,5 miljoen euro, maar stegen in 2023 weer tot ruim 368 miljoen euro (21 euro per hoofd van de bevolking) (CBS 2024).

Provinciale cultuuruitgaven per provincie in 2023 | Bron: CBS 2024

Ook in Gelderland lopen de provinciale cultuuruitgaven terug. Nadat ze in 2019 tot 54,5 miljoen euro waren gestegen (ofwel 26,30 euro per hoofd van de bevolking), herstellen ze echter niet na de coronajaren 2020 en 2021 zoals we dat landelijk zien. De uitgaven van de provincie Gelderland blijven zelfs verder teruglopen: van 46,8 miljoen euro in 2020 en 42,9 miljoen euro in 2021, naar 39,7 miljoen euro in 2023 (CBS 2024). Daarmee wijkt de provincie af van de andere provincies, die bijna allemaal weer een stijging zien in hun uitgaven en is het de enige provincie die minder aan cultuur uitgeeft dan in 2017. Dit is deels te verklaren door de herijking van de provinciale begroting in 2022, waarbij minder geld beschikbaar werd gesteld voor erfgoed en cultuur. Die keuzes passen binnen het algemene beeld waarin Gelderland in vergelijking met andere provincies per inwoner weinig investeert. Tegelijkertijd staat de provincie er financieel juist goed voor, per inwoner heeft Gelderland veruit het meeste eigen vermogen nog in kas (Reyners et al. 2024).

Daarbij moet worden opgemerkt dat Gelderland in 2023 nog altijd op de 4e plek staat waar het gaat om provinciale uitgaven aan cultuur. Het grootste gedeelte van deze provinciale uitgaven investeert Gelderland in 2023 in cultureel erfgoed en bibliotheken. De provincie Gelderland investeert zelfs meer dan elke andere provincie in haar bibliotheken.

Kijk in het dashboard voor meer cijfers over deze en andere posten binnen de provinciale investeringen voor cultuur.

Gemeentelijke cultuuruitgaven

Kerncijfers gemeentelijke uitgaven

Waar de provinciale cultuuruitgaven landelijk een dalende trend laten zien, zien we een toename in de gemeentelijke cultuuruitgaven tussen 2019 en 2023. Nederlandse gemeenten droegen in 2019 samen 1,9 miljard euro aan cultuurinvesteringen, in 2023 is dit met 400 miljoen opgeklommen tot bijna 2,3 miljard (127 euro per inwoner), een stijging van 18% (CBS 2024).

Ook Gelderse gemeenten zijn tussen 2019 en 2023 meer in cultuur gaan investeren: hun gezamenlijke cultuuruitgaven stegen met 19%, van 176,8 miljoen euro (85 euro per inwoner) in 2019 naar 211,2 miljoen euro in 2023 (99 euro per inwoner). Ondanks dat deze stijging hoger ligt dan het landelijke gemiddelde, geven Gelderse gemeenten per inwoner duidelijk minder uit dan het gemiddelde van 127 euro en staat het op de een na laatste plaats in vergelijking met de andere provincies (CBS 2024).

Gemeentelijke cultuurlasten per provincie in 2023 | Bron: CBS 2024
Gemeentelijke cultuurlasten in Gelderland in 2023 | Bron: CBS 2024

Grotere Gelderse gemeenten stuwen culturele uitgaven

De gemeentelijke cultuuruitgaven in Gelderland worden in belangrijke mate gedragen door zeven grotere gemeenten. De grootste twee gemeenten, Nijmegen en Arnhem, investeren bijvoorbeeld respectievelijk 213 euro en 255 euro per inwoner. In totaal zijn er naast deze twee gemeenten slechts vijf gemeenten die meer uitgeven dan het gemiddelde van 99 euro per inwoner voor de provincie als geheel: de gemeenten Apeldoorn, Harderwijk, Tiel, Wageningen en Zutphen. Gemiddeld geven deze zeven gemeenten, waarin een derde van de Gelderlanders woont, 180 euro per hoofd van de bevolking aan cultuur uit. Samen nemen zij 63% van de totale cultuuruitgaven van de Gelderse gemeenten voor hun rekening. De overige 44 gemeenten samen, waar 67% van de bevolking woonachtig is, geven 37% van de gemeentelijke cultuuruitgaven van Gelderland uit, gemiddeld 50 euro per hoofd van de bevolking (CBS 2024).

Gelderse gemeenten investeren het meeste in podiumkunsten en bibliotheken, samen goed voor bijna 107 miljoen euro van de in totaal 211,2 miljoen euro die zij in 2023 uitgaven. Verder valt op dat Gelderse gemeenten, na gemeenten in Zuid-Holland en Noord-Brabant, het meeste spenderen aan film en video en cultureel erfgoed. In vergelijking met 2019 zijn de uitgaven van Gelderse gemeenten aan film en video met bijna 20%  afgenomen, maar de investeringen in cultureel erfgoed zijn daarentegen juist met 25% toegenomen. Ten opzichte van andere provincies investeren gemeenten in Gelderland ook veel in kunst- en cultuureducatie, goed voor een derde plaats achter Groningen en Friesland (CBS 2024).

Meer gegevens over de detaillering van de gemeentelijke cultuuruitgaven zijn te vinden in het dashboard.

Rijksgelden cultuur

Kerncijfers rijksgelden cultuur

Naast financiering vanuit lokale overheden zijn er ook meerjarige en projectsubsidies vanuit de Rijksoverheid, via de culturele Basisinfrastructuur (BIS), de Erfgoedwet en via de rijkscultuurfondsen. De meerjarige subsidies worden verleend in planperiodes van vier jaar, waarbinnen de toegekende subsidies over het algemeen niet substantieel wijzigen. Alles bij elkaar is er in de afgelopen jaren een gestage stijging aan BIS-subsidies en investeringen vanuit de Erfgoedwet aan Gelderse culturele instellingen te zien. De in vergelijking kleinere subsidiestroom via de rijkscultuurfondsen is stabiel gebleven.

Op landelijk niveau werd er in 2020 367,7 miljoen via de BIS en de Erfgoedwet geïnvesteerd, waarna in de opvolgende planperiode 2021-2024 deze investeringen stegen tot 444,5 miljoen euro in 2022. Dat is nog exclusief 25,3 miljoen euro aan coronasteun in 2022, die in 2021 nog meer dan het dubbele bedroeg met 53,3 miljoen euro. In deze planperiode zijn er acht Gelderse culturele instellingen vertegenwoordigd in de BIS en krijgen vier Gelderse musea geld via de Erfgoedwet. Samen werden zij in 2022, nog afgezien van eventuele coronasteun, voor 53,9 miljoen euro (25,60 euro per hoofd van de bevolking) ondersteund (Rijksoverheid 2024). Dat ligt iets onder het landelijke gemiddelde van 26,70 euro per inwoner aan bijdragen vanuit de BIS en de Erfgoedwet. Vanaf 2017 zijn deze meerjarige investeringen elk jaar gestegen, waarbij Gelderland meestal net iets onder het landelijke gemiddelde per inwoner zit. In de nieuwe planperiode 2025-2028 is Gelderland met 9 instellingen in de BIS vertegenwoordigd (Bruins 2024).

Meerjarige subsidies verstrekt door rijkscultuurfondsen in 2022 | Bron: Rijksoverheid 2024

De bijdragen uit de rijkscultuurfondsen blijven in Gelderland gelijk

Ook vanuit de zes rijkscultuurfondsen worden culturele organisaties ondersteund, soms op projectmatige basis, maar ook op structurele basis met meerjarige subsidies. In de periode 2021-2024 zijn in totaal 318 organisaties via meerjarige subsidies ondersteund, waarvan 16 in Gelderland. In de periode 2025-2028 gaat het om 15 Gelderse organisaties (Bruins 2024). 

Op landelijk niveau zijn de totaal toegekende bedragen voor meerjarige subsidies van de gezamenlijke rijksfondsen tijdens de coronaperiode substantieel gestegen. In 2019 ging het, exclusief Caribisch gedeelte van het Koninkrijk, nog om 53,9 miljoen euro (3,12 euro per hoofd van de bevolking), in 2022 was dit opgelopen tot 72,2 miljoen euro (4,07 euro per hoofd van de bevolking). In Gelderland bleven de bijdragen echter redelijk gelijk in deze periode: in 2019 ontvingen instellingen in de provincie 2,2 miljoen euro (1,08 euro per inwoner) en in 2022 2,6 miljoen euro (1,22 euro per inwoner) (Rijksoverheid 2024). In vergelijking met andere provincies blijft Gelderland daarmee op de 10e plek staan, net als in 2019.

Eigen inkomsten

Groei in eigen inkomsten bibliotheken

In 2023 behaalden Gelderse bibliotheken een totaal aan eigen inkomsten van gebruikers, los van subsidies en bijdragen van de gemeenten, van ruim 9,5 miljoen euro, wat een stijging betekent ten opzichte van eerdere jaren (8,9 miljoen euro in 2022 en 8,7 miljoen euro in 2021) (CBS en KB 2024). Wel is duidelijk dat de bibliotheken nog niet hersteld zijn na de coronaperiode. In absolute aantallen behoort de provincie Gelderland van 2015 tot en met 2021 steeds tot de top 3, in 2022 zakt de provincie af naar plaats 5 en staat de provincie in 2023 op plaats 4. Per hoofd van de bevolking staat de provincie Gelderland in de lage middenmoot.

De eigen inkomsten van openbare bibliotheken in Gelderland | Bron: KB en CBS 2024

Kaartverkoop (recette) bioscopen en filmhuizen

De eigen inkomsten (kaartverkoop) van Gelderse bioscopen bedragen in 2023 ongeveer 33,3 miljoen euro. Dit is hoger dan in de drie voorgaande jaren, en bijna weer op het niveau van 2019 (34,3 miljoen euro), wat een recordjaar voor de bioscopen was (zowel landelijk als in Gelderland). Belangrijke kanttekening is dat 2023 het eerste jaar was sinds de coronacrisis dat bioscopen en filmtheaters weer op alle dagen bezoekers konden ontvangen (VNPF 2024). 

In absolute cijfers staan de Gelderse bioscopen in 2023 landelijk op de vierde plaats. Per hoofd van de bevolking behoort de positie van de kaartverkoop van Gelderse bioscopen echter tot de middenmoot, wat overeenkomt met het gemiddelde aantal bioscoopbezoeken per inwoner in de provincie.

De bruto recette van bioscopen en filmtheaters in Gelderland | Bron: NVBF

Eigen inkomsten musea

In 2023 hebben de Gelderse musea samen 50 miljoen euro aan eigen inkomsten gegenereerd, los van subsidies en overheidsbijdragen (CBS 2025). Dit plaatst Gelderland landelijk op de derde plaats, na Noord-Holland (212 miljoen euro) en Zuid-Holland (151 miljoen euro). Deze positie is door de jaren heen stabiel gebleven. De Gelderse musea hebben, in tegenstelling tot die in Noord-Holland, inmiddels de inkomsten van vóór de coronacrisis ver overtroffen. Per inwoner staat Gelderland op de vijfde plaats in het land, wat een goede balans laat zien tussen omvang van de provincie en prestaties van de Gelderse musea.

De eigen inkomsten van musea in Gelderland | Bron: CBS 2024

Meer weten?

Bekijk het dashboard voor alle indicatoren over de verschillende geldstromen en bekijk de pagina Economisch Kapitaal voor meer context.

Literatuur

Bruins, E. (2024) Cultuursubsidies 2025-2028. Tweede Kamer 32820, nr. 526, bijl. 2.

CBS (2024) ‘Detaillering cultuurlasten gemeenten en provincies, 2023‘. Op: www.cbs.nl, 11 november 2024.

CBS (2025) Musea, naar provincie, registratie, aard collectie en grootte 2015-2023. Op: www.cbs.nl, 14 januari. 

CBS en KB (2024) ‘Dashboard Bibliotheekstatistiek (Gegevenslevering Wsob)’. Op: www.bibliotheeknetwerk.nl.

NVBF (2024) NVBF Jaarverslag 2023. Amsterdam: NVBF.

Provincie Gelderland (2024) Beleidskader Erfgoed en Cultuur . Arnhem: Provincie Gelderland.

Reyners, S., J. Zuidema, R. van Vlugt (2024) Financieel beeld provincie Gelderland. Arnhem: Deloitte.

Rijksoverheid (2024) Jaarverslag rijksfinanciën 2023: VIII Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Op: www.rijksfinancien.nl.

Vinkenburg, B. (2024) Impact van regeringsbeleid op cultuurfinanciering. Utrecht: Berenschot.

Nieuwe editie Cultuur- en Erfgoedmonitor Gelderland beschikbaar!

Graag presenteer ik u de tweede editie van de Cultuur- en Erfgoedmonitor Gelderland. Én erfgoed dus. Want de Cultuurmonitor uit 2022 gaf inzicht in het cultuurveld, dit jaar hebben we ook erfgoed onder de loep genomen. Want cultuur en erfgoed dragen bij aan immateriële welvaart en identiteit.

Deze tweede monitor geeft een rijk beeld van hoe cultuur en erfgoed er in onze provincie voor staan. Wat is het aanbod aan musea, bibliotheken en culturele instellingen? Hoe worden ze bezocht? Hoe zijn ze verankerd in de samenleving? Hoe worden cultuur en erfgoed gefinancierd? En hoe staat het met het aantal studenten aan culturele opleidingen?

Nieuw dit jaar is dat we per regio kunnen zien hoe het culturele leven zich ontwikkelt. Zo maken we de verschillen én overeenkomsten tussen regio’s in Gelderland zichtbaar. En dat is waardevol, want iedere Gelderse regio heeft zijn eigen verhaal en identiteit. Door die eigenheid te erkennen én te versterken, bouwen we aan een provincie waar cultuur en erfgoed dichtbij zijn en iedereen zich thuis voelt.

De inzichten uit deze monitor helpen ons – samen met gemeenten, instellingen en makers – om gericht te investeren in een culturele infrastructuur die stevig staat én meebeweegt met wat er leeft in de samenleving. Ik nodig u van harte uit om met deze kennis aan de slag te gaan.

Peter Drenth, gedeputeerde provincie Gelderland