Inleiding
Multifunctionele culturele organisaties (
De meest voorkomende combinaties van culturele functies zijn (kunst- en cultuur)educatie in combinatie met een podium of een bibliotheek (Blaker 2022). Daarnaast zijn er combinaties met functies zoals film, museum of expositieruimte, erfgoed, en algemene culturele programmering. De provincie Gelderland is een van de voorlopers bij de totstandkoming en ondersteuning van dergelijke multifunctionele organisaties. In 2022 bracht Atlas Research 23 Gelderse MFCO’s in kaart, met daarnaast vijf nieuwe plannen in ontwikkeling. In 2024 is dit aantal 27, verspreid over de provincie. Voorbeelden van Gelderse MFCO’s zijn Rozet, CODA Apeldoorn, Cultura Ede en Kunstwerk Liemers.
Het concept van een MFCO gaat verder dan huisvesting delen. Het streeft naar meerwaarde door inhoudelijke samenwerking, dat bijdraagt aan een groter bereik en vernieuwende initiatieven (Kok 2019). Deze veelzijdigheid maakt hen in potentie uiterst geschikt voor het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen (Lodewijks 2020), zoals het verbeteren van informele leeromgevingen en het versterken van gemeenschappen. Deze veelzijdigheid geldt niet alleen voor MFCO’s. Zo boden bijna alle bibliotheken in 2023 (en 2024) activiteiten op het gebied van
Leeswijzer
Op deze pagina delen we de inzichten uit een expertsessie met drie directeuren van
Inzicht in MFCO’s
Basisinformatie
In 2022 bracht Atlas Research 23 Gelderse MFCO’s in kaart, met daarnaast vijf nieuwe plannen in ontwikkeling. In 2024 zijn er van de in 2022

De uitdaging van meten: een complexe realiteit
Het meten van de resultaten en bijdragen van MFCO’s brengt veel uitdagingen met zich mee die voortkomen uit de diversiteit en complexiteit van hun functies en werkwijzen. Specifieke uitdagingen voor MFCO’s zijn:
- Complexiteit van functies: MFCO’s vervullen vaak meerdere rollen, soms met geïntegreerde functies die moeilijk te onderscheiden zijn. Hierdoor zijn MFCO’s onderling eveneens lastig te vergelijken.
- Datakwaliteit: De aangeleverde data door MFCO’s is door bovenstaande complexiteit in sommige gevallen
onbetrouwbaar of moeilijk te segmenteren naar specifieke domeinen of functies. - Administratieve lasten: De huidige rapportagevereisten zijn gefragmenteerd en leveren zelden bruikbare inzichten op voor de organisaties zelf.
- Gebrek aan centrale coördinatie: Er is voor MFCO’s geen gedeeld kader of centrale plek waar gegevens worden verzameld en geanalyseerd.
Op dit moment leveren MFCO’s gegevens aan bij verschillende subsidieverstrekkers en brancheverenigingen, maar is er geen gezamenlijk beeld van de organisatie als geheel. Dit betekent dat bijvoorbeeld bezoekersaantallen apart moeten worden gerapporteerd voor een podium of bibliotheek, zonder dat deze data ergens samenkomen. Hierdoor blijft de samenhang tussen de verschillende functies onzichtbaar. Dit is opmerkelijk, aangezien juist de kracht van een MFCO ligt in de samenwerking en integratie van functies. Inzichten in de uitdagingen kan bijdragen aan het verder verstevigen van de ontwikkeling van MFCO’s.
Indicatoren: een eerste aanzet
MFCO’s hebben om bovenstaande redenen behoefte aan een set van basisindicatoren die hun eigen organisatiekenmerken
Thematisch kunnen de indicatoren als volgt geclusterd worden:
- Organisatie: Aantal werknemers (fte), vrijwilligers en functies.
- Geldstromen: Eigen inkomsten en subsidies.
- Cultuuruitingen/activiteiten: Aantal georganiseerde programma’s en activiteiten.
- Bereik: Bezoekers, samenwerkingspartners en andere manieren waarop ze hun publiek en gemeenschap bereiken.
- Regionale dekking: Grootte van en aantal gemeenten waarin ze actief zijn.
Waarden volgens MFCO’s
Hoewel het begrip “impact” veelvuldig opduikt in beleidsdiscussies, blijft het voor veel organisaties nog een abstract en lastig te concretiseren concept. Uit de expertsessie blijkt dat MFCO’s hun bijdrage aan maatschappelijke waarden vooral zien in hun vermogen om verschillende functies en disciplines te combineren, wat hen in staat stelt om op diverse manieren van waarde te zijn. Ze geven aan een belangrijke rol te spelen in het bevorderen van sociale cohesie, educatie en persoonlijke ontwikkeling. Hun kracht ligt volgens de experts in het aanbieden van activiteiten die formeel onderwijs, informele leerprocessen, en
Artikel 5 bibliotheken
Deze waarden zijn niet uniek voor MFCO’s en spelen ook een rol bij bibliotheken (Blaker 2022; Schrijen & Huwaë, 2024) of bij multidisciplinaire activiteiten. Sinds 1 januari 2015 is de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob) van kracht. Volgens deze wet hebben bibliotheken de taak om mensen ‘in aanraking te brengen met kunst en cultuur’ (Overheid.nl, 2015). Dit benadrukt de brede culturele rol van de bibliotheek, maar roept ook vragen op over hoe deze taak zich verder ontwikkelt. De invulling van artikel vijf uit de Wsob zou ook mogelijk kunnen leiden tot verdringingsrisico’s voor culturele instellingen, vooral in kleinere gemeenten, waar het goed uitvoeren van de culturele taak door de bibliotheek mogelijk als excuus kan dienen om andere voorzieningen
De veelzijdigheid van MFCO’s biedt mogelijkheden om brede doelgroepen te bereiken, van scholen en jongeren tot gemeenschappen in wijken. Echter, ervaren zij uitdagingen in het zichtbaar maken van deze bijdrage, mede door een gebrek aan integrale evaluatie vanuit beleidsmakers en vanuit
Hoe nu verder?
De volgende stap is het verder ontwikkelen en verfijnen van de voorgestelde indicatoren, met input van een bredere groep MFCO’s. Daarnaast kan het opzetten van een centrale databank helpen om deze gegevens op een uniforme manier te verzamelen en te delen. Dit biedt niet alleen mogelijkheden voor onderlinge vergelijking, maar geeft ook meer inzicht in de unieke rol en functies van MFCO’s. Met inmiddels ruim 60 participanten groeit Stichting& landelijk door. Het uitzetten van de indicatorenlijst uit de sessie kan een eerste stap zijn in het creëren van een gedeeld kader. Een verantwoordelijkheid die zij ook voelen.
Verder heeft in 2024 de Boekmanstichting een verkenning gedaan naar het afstemmen van ledenonderzoeken van vier brancheorganisaties (VNPF, CultuurConnectie, Museumvereniging en VSCD). Ook de KB was betrokken, gezien de nationale bibliotheek de uitvoerende partij is voor de gegevensverzameling van de Wsob van Openbare Bibliotheken. Maar liefst 90% van de bibliotheekorganisaties heeft één of meerdere locaties met andere instellingen ondergebracht in een gezamenlijk gebouw (Burgt 2023; Schrijen & Huwaë, 2024). Bij 17% van de bibliotheekorganisaties is er sprake van een MFCO (Schrijen & Huwaë, 2024). Hoewel de brancheorganisaties geen vergaande integratie van vragenlijsten willen, is er wel behoefte aan meer samenwerking met elkaar en met Stichting&. De Boekmanstichting blijft dit gesprek faciliteren, waarbij telkens thematisch een deel van de vragenlijsten van de brancheverenigingen wordt besproken (denk aan: personeel, inkomen, activiteiten etc.).
Meer weten?
Bekijk dan voor MFCO’s ook de kwalitatieve verdieping op maatschappelijke doelstellingen en verhoudingen met lokale overheden.
Literatuur en dank
Literatuur
Blaker, N., J. Veldkamp, N. van den Berg (2022a) Culturele multifunctionele organisaties : Een exploratief onderzoek naar organisaties met meerdere culturele functies. Amsterdam: Atlas Research.
Blaker, N., J. Veldkamp, N. van den Berg (2022b) Toekomstplannen : Een inventarisatie van toekomstig culturele multifunctionele organisaties. Amsterdam: Atlas Research.
Broers, B., R. Brom, S. de Jong, H. Vinken (2022) Cultuur in data: Cultuurmonitor Gelderland 2022. Arnhem: Provincie Gelderland, Cultuur Oost.
Burgt, A. van de & Klaren, M. (2023) Bibliotheekstatistiek 2022. Den Haag: Koninklijke Bibliotheek (KB).
Bakker, T., M. Goedhart, J. Knol (2024) Rapportage verkenning harmonisering ledenbevraging brancheorganisaties. Amsterdam: Boekmanstichting.
Kok, J. (2019) Handreiking krachtige cultuurkernen. De specie(s) van culturele samenwerking. Utrecht: Cultuurconnectie.
Kunsten 92 (2024) Ongecoördineerde stapel bezuinigingen op kunst en cultuur zorgt voor kaalslag van 350 miljoen. Amsterdam: Kunsten 92.
Lodewijks, I. (2020) Kwetsbare doelgroepen en de mogelijkheden van een MFO. Den Haag: Koninklijke Bibliotheek.
NOS (2024) Kunstsector vreest kaalslag: ‘Alle cultuurinkomsten geraakt door kabinetsplannen’. Op. www.nos.nl, 11 september.
Overheid.nl (2015). Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen. Geraadpleegd op 12-12-2025.
Schrijen, B., S. Huwaë (2024) Bibliotheekstatistiek 2023. Den Haag: KB.
Met dank aan:
Bert Frölich (directeur-bestuurder Liemers Kunstwerk), Jenny Doest (directeur Rozet), Ariane Kop (directeur Amphion).